Aromaterapinin Stres Üzerindeki Etkileri

Günü koşturmaca içinde geçen birçok insan stres ve kaygıyla baş etmenin yollarını arıyor. Uzun süreli stres ise kaygı, öfke, baş ağrısı, göğüs ağrısı, uyku ve sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gibi geleneksel çözümlerin yanı sıra birçok kişi aromaterapi gibi diğer bütüncül yaklaşımları kullanıyor.

Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da birçok çalışma aromaterapinin stres üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor. Ayrıca aromaterapi masajının kaygı ve depresyon üzerinde bazı yararlı etkileri olabileceğinden bahsediliyor. Aromaterapi masajı, özellikle zihinsel yorgunluk konusunda klasik masaja göre daha güçlü ve sürekli bir rahatlama sağlayabiliyor.

Öncelikle aromaterapide stres için kullanılan esansiyel yağları inceliyor, ardından bu yağlarla uygulayabileceğiniz yöntemlere değiniyoruz…

Esansiyel Yağlar ve Kullanım Amaçları

Lavanta Yağı: Lavanta yağı; stres, yetersiz uyku, baş ağrısı ve migren gibi birçok farklı rahatsızlığı gidermek amacıyla karşımıza çıkıyor.

Limon Yağı: Stresle ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olduğu bilinen limon yağı ruh halini iyileştirmeye destek olabiliyor.

Kekik Yağı: Yorgunluk ve sinir gibi stresle ilgili diğer semptomların azaltılmasında kekik yağı etkili olabiliyor.

Ylang Ylang Yağı: Ylang ylang yağı üzerinde yapılan araştırmalar, bu yağın kan basıncını düşürmeye ve rahatlatıcı bir etki yaratmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Bergamot Yağı: Bergamot yağı üzerine yapılan araştırmalar oldukça sınırlı olsa da bazı çalışmalar bu yağın stresi azaltmaya ve gevşemeyi desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Stresi Azaltmak Adına Deneyebileceğiniz Yollar

Mum Yakmak

Mum yakmak, muhtemelen bir odayı güzelce kokutmanın ve hoş bir his yaratmanın en basit yollarından biridir. Tütsü gibi mumlar da daha rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için veya meditasyon için bir odak noktası olarak kullanılabilir.  Odanın her yerinden hissedilecek kadar güçlü bir koku yayan doğal mumlar tercih edebilirsiniz.

Buhurdanlık Kullanmak

Buhurdanlıklar uçucu yağları yakmadan ısıtır ve kokularını oldukça etkili bir şekilde yayar. Böylece evinizde ya da ofisinizde yatıştırıcı bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olurlar. Daha fazla bilgi almak için “Buhurdanlık Nedir, Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cilt Bakım Ürünleri Kullanmak

Cildinize aromaterapik cilt bakım ürünleri sürebilir veya nabız noktalarına birkaç damla cilt için güvenli esansiyel yağlar damlatabilir ve saatlerce rahatlatıcı kokunun tadını çıkarabilirsiniz.

Masaj Yapmak

Masajla birleştirilen aromaterapi, her iki yöntemden daha fazla etki edebilir. Masaj stresten kurtulmak için harika ve uygun bir stratejidir. Doğal içerikleriyle rahatlamanıza yardımcı olacak masaj yağı çeşitlerini incelemek için tıklayın.