Buhurdanlık Nedir, Nasıl Kullanılır?
Pek çok insan, uzun bir iş gününden sonra aromaterapiye yönelir. Nazik kokular ve yatıştırıcı etkiler, akşamları rahatlamanın ideal yollarından biridir. Yayılan uçucu yağ kokusu ile kitap okumak, kolay bir yoga rutinini tamamlamak veya birkaç dakika meditasyon yapmak gibi aktivitelerle daha dingin bir akşam geçirmek mümkündür.
Stres, kaygı ve depresyonu hafifletmenin doğal bir yolu olarak da görülen uçucu yağların pek çok kullanım alanı ve özelliği bulunur. Bunlardan biri de pratik bir yol olan buhurdanlıktır. Buhurdanlıkla ilgili merak edilenleri yanıtlıyor ve buhurdanlıkta kullanabileceğiniz uçucu yağları inceliyoruz.
Buhurdanlık Nedir?
Buhurdanlık uçucu yağları yaymak için kullanılır; yağı yakmadan ısıtır ve doğal olarak buharlaşmasına izin vererek havaya yansıtır. Mum yardımı ile kullanılan buhurdanlığın alt kısmında mum yeri bulunur. Üst kısmında ise su ve yağ eklenen kâse gibi bir bölüm yer alır.
Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?
Buhurdanlık kullanmanın ana amacı esansiyel yağın kokusunu nazikçe yaymaktır. Buhurdanlık her boyutta ve şekilde karşınıza çıkabilir. Kullanımı ise oldukça pratik ve kolaydır.
- Kâsenin içine biraz su ekleyin ve birkaç damla yağ koyun. Daha karmaşık bir aroma için farklı yağları birleştirebilirsiniz.
- Kâsenin altına yanan bir mum yerleştirin.
- Birkaç dakika içinde koku odanın her yerine nazikçe yayılacaktır. Eğer kokunun yayılmadığını düşünüyorsanız, yağ oranını biraz artırabilirsiniz.
Buhurdanlık Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Buhurdanlık kullanmak basit olsa da ev kazalarını önlemek adına bazı önlemleri de almanız gerekir.
- Yağı seyreltmek ve en az bir saat boyunca dağılmasına yardımcı olmak için kapta yeterli oranda su olmasına dikkat edin.
- Buhurdanlıkta dökülmeye ve yangına neden olabilecek çatlaklar olmadığından, etrafında yanabilecek malzemelerin bulunmadığından emin olun.
- Buhurdanlığın düz bir zeminde durduğundan emin olun, çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmaya özen gösterin.
Hangi Yağlar Buhurdanlıkta Kullanılabilir?
Aromaterapi ile ilgili çalışmalar kesinlik kazanmasa da kokunun üzerimizdeki etkileri yadsınamaz. İş yerinde geçen yoğun bir günün ardından istediğiniz yağ ile buhurdanlığınızı yakmak, duyularınızı yavaşlatmanıza ve kendinizi iyi bir gece uykusuna hazırlamanıza yardımcı olabilir. Yetiştirmeniz gereken sunumu hazırlamadan önce çalışma odanızda buhurdanlık bulundurmak da odağınızı artırmanın harika bir yolu olabilir. Günümüzde oldukça popüler olan ve buhurdanlıkta kullanılabilen uçucu yağlardan bazılarını inceleyecek olursak…
Okaliptus Yağı
Okaliptüsten çıkan buharın doğal bir serinletici etkisi vardır ve bu da sizi sakinleştirir. Odaklanmayı artırmak ve enerjinizi yüksek seviyelerde tutmanıza yardımcı olur. Bu yağdaki güçlü bileşikler, tümü zihni rahatlattığı ve beyne giden kan akışını temizlediği bilinen a-pinen, b-pinen ve limonen içerir.
Nane Yağı
Ferahlatıcı etkisiyle bilinen nane yağı burun tıkanıklığı azaltmak ve daha rahat nefes alabilmek amacıyla kullanılabiliyor. Nane ve okaliptüs, konsantrasyonu artırmak için de etkili olabiliyor. Bu iki yağ "okaliptol" olarak da bilinen bileşik açısından zengin olmasıyla öne çıkıyor. Araştırmalar, okaliptolün hafızayı ve bilişsel görevlerdeki performansı önemli ölçüde iyileştirebileceğini gösteriyor.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağının, Avustralya'nın Aborjin halkı tarafından da yüzyıllardır kullanılan bir içerik. Yerli Avustralyalıların yağı çıkarmak için çay ağacı yapraklarını ezdikleri, ardından öksürük ve soğuk algınlığı tedavisi için soludukları biliniyor. Kısaca çay ağacı yağı geçmişten günümüze solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklar için kullanılıyor.
Lavanta Yağı
Life Sciences’ta yer alan bir araştırmaya göre ise lavanta yağını solumak, alerji ve astımın neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Lavanta yağı ayrıca gevşemek ve daha rahat uyumak için de kullanılıyor.
Sedir Ağacı Yağı
Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile bilinen sedir ağacı yağı, odunsu kokusuyla böcekleri kovmak amacıyla kullanılabiliyor. Sedir ağacı yağının kaygı duygusunu hafifletmeye yardımcı olmak adına da kullanıldığı biliniyor.
Ardıç Yağı
Veba sırasında, bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için Fransız hastane koğuşlarında ardıç bitkilerinin dallarının yakıldığı biliniyor. Günümüzde ardıç dalları Tibet'te bazı ruhani uygulamalarda ve törenlerde hala kullanılıyor. Ardıç yağının antioksidan, antibakteriyel, antiviral ve antifungal etkileri olduğuna dair araştırmalar da mevcut. Ayrıca Neurochemical Research’te yer alan bir araştırmaya göre 21 gün boyunca günde ardıç yağı solumak, hafıza sorunları üzerinde olumlu etki gösterebiliyor.