Uçucu Yağlar Nelerdir?

Aromaterapi, masaj veya diğer ritüellerde sıkça karşımıza çıkan uçucu yağlara olan ilgi, gün geçtikçe artıyor. Geniş ürün çeşitliliği bulunan bu yağlar, kişinin zevkine göre tercih edilebiliyor ve her birinin kendine has özellikleri bulunuyor.

Genellikle hoş kokularıyla mest eden, evinize baharı getiren uçucu yağlar; uzun yıllardır varlığını sürdürüyor ve her geçen gün daha çok hayatımıza dahil oluyor. Bu yağların bitkilerin çeşitli kısımlarından damıtma veya soğuk presleme gibi yöntemlerle elde edildiği biliniyor. Böylece bu bitkilerin sıvı haline sahip olabiliyor, günlük hayatımızda kullanabiliyoruz. Eşsiz aromatik bileşikler, her uçucu yağa karakteristik özünü vererek farklılaşmasına ve ayrışmasına yardımcı olabiliyor.

Uçucu yağ

Günümüzde popüler olan uçucu yağlar ise şöyle sıralanabilir:

Lavanta

Tüm dünyada popüler olan lavanta yağı, birçok özelliği ile ön plana çıkıyor.  Bu zarif çiçek kokusunun, insanların rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, lavanta yağının vazgeçilmez kokusunun baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olduğuna veya böcek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı ve şişmeyi azalttığına inanılıyor.

Nane

Ferahlık veren nane yağı, baş ağrısı ve hazımsızlık problemlerine yardımcı olabilmesiyle ön plana çıkıyor. Bunların yanı sıra nane yağı, sindirim süreçlerinde de rol alabiliyor. İştahı kapatıcı etkisinin olduğuna inanılıyor ve burun tıkanıklıklarına iyi gelebiliyor.

Limon

Limon yağı; iltihaplanmayı azaltmaya, enerji seviyelerini artırmaya ve mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilecek antioksidanlarla yüklü olması sayesinde ön plana çıkıyor. En çok kullanılan uçucu yağların arasında bulunmasının bir başka nedeni ise kokusunun çok beğenilmesi.

Uçucu yağlar

 

Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılabilir?

Uçucu yağlar, günlük hayatınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz yağlardır. Siz de kullanmak istiyorsanız bu yöntemlere göz atarak en uygun yöntemi seçebilirsiniz.

Difüzör Yöntemi

Bir difüzör, uçucu yağları havaya dağıtan bir cihaz olarak açıklanabilir. Günümüz teknolojisi kullanılarak geliştirilen difüzör; genellikle elektrik devresi sayesinde bir mekanik sistemle çalışır. Bu sistemin içerisine su ekleyerek buharlaşması sağlanır. Bu suya uçucu yağlarınızı ekleyerek buhar yoluyla bu yağlardan faydalanabilirsiniz. Difüzör yöntemine genellikle aromaterapi alanlarında karşımıza çıkabilir.

Buhurdanlık

Buhurdanlık yöntemi, basit bir tasarıma sahip olan ve mum ısısıyla çalışan bir yöntem olarak açıklanabilir. Gerek dekoratif gerek pratik olması nedeniyle buhurdanlık ya da diğer adıyla aroma lambası, en bilinen yöntem olarak uçucu yağların kullanımını kolaylaştırıyor. Çok basit bir mekanizmadan oluşan bu yöntem de difüzör gibi suyun buharlaşması prensibiyle kullanılıyor. Bu suyun içerisine katılan uçucu yağlar, su buharı yöntemiyle evinizin veya kullanmak istediğiniz mekanın atmosferine yayılabiliyor.

Kalorifer Yöntemi

Kalorifer yöntemi, eski zamanlardan bu yana kullanılan bir yöntem olarak biliniyor. Eski tip evlerin kalorifer sistemlerini etkili kullanma amacıyla kaloriferin üzerine konulan çeşitli kaplar, diğer yöntemlerde de olduğu gibi yine suyun buharlaşması ile kullanılıyor. Bu kapların içerisine de su eklenerek buharlaşması sağlanıyor. Kısacası bu yönteme de uçucu yağları ekleyerek atmosferinize katabilirsiniz.

Banyoda Kullanım

Uçucu yağlar, daha yaygın olsa da banyoda ve banyo ritüellerinde de kullanılabiliyor. Siz de eğer banyo süreçlerinde kullanmak istiyorsanız seçtiğiniz yağı soluma yöntemiyle kullanmak için duş duvarlarına birkaç damla damlatarak kullanabilirsiniz. Bu sayede duş buharınız ile beraber uçucu yağlarınızı etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.