Aromaterapi Nedir, Ne İşe Yarar?

Aromaterapi binlerce yıldır hayatın içinde olan bir yöntem. Çin, Hindistan, Mısır ve başka yerlerdeki eski kültürlerde, aromatik bitki bileşenlerinin tıbbi ve dini amaçlarla kullanıldığı biliniyor.

"Aromaterapi" terimi ise ilk defa Fransız parfümcü ve kimyager René-Maurice Gattefossé tarafından kullanılıyor. 1937'de yayımlanan konuyla ilgili yazdığı bir kitapta tıbbi durumların tedavisinde uçucu yağların kullanımını tartışıyor.

Geçmişten günümüze gelen aromaterapi hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlıyoruz.

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi, sağlık ve esenliği geliştirmek için doğal bitki özlerini kullanan bütünsel yöntemdir. Aromaterapide vücut, zihin ve ruh sağlığını iyileştirmek için aromatik esansiyel yağlar kullanılır. Bu yağlar hem fiziksel hem de duygusal sağlığı geliştirebilmesi nedeniyle dikkat çeker.

Aromaterapi Yöntemleri Nelerdir?

Aromaterapide aşağıdaki yöntemler kullanılır; koku alma duyusu ve cilt emilimi yoluyla ilerlenir.

Koku-İnhalasyon Yöntemi

Uçucu yağların kokusunu tüm evinize yaymak için difüzör adı verilen bir makine ya da buhurdanlık kullanabilirsiniz.

Aromaterapi

Friksiyon Yöntemi

Aromaterapiyi masajla birleştirmek, rahatlamak ve stresi azaltmak için harika bir yoldur. Ancak özellikle bazı yağları doğrudan cilde uygulamamak gerekir. Saf esansiyel yağları taşıyıcı bir yağda seyreltmek, doğrudan cilde uygularken kötü bir reaksiyondan kaçınmanın en iyi yoludur. Esansiyel yağları uyguladıktan sonra kaşıntılı bir kızarıklık gibi belirtiler olursa mutlaka bir uzmana danışın.

Banyo Ürünleri

Banyonuzu veya duşunuzu rahatlatıcı bir deneyime dönüştürmeye yardımcı olmak için banyo yağları ve tuzları da mevcuttur.

Cilt ve Saç Bakımı

Kokulu sabunlar, losyonlar ve saç ürünleri, uçucu yağların kokusunu nereye giderseniz gidin yanınızda taşımanıza yardımcı olabilir.

aromaterapiler

Aromaterapi Ne İşe Yarar?

Aromaterapide; uçucu yağlardaki koku moleküllerinin solunmasının koku alma sinirleri ile doğrudan beyne gittiği ve özellikle beynin duygusal merkezi olan amigdalayı etkilediği düşünülür.

Aromaterapi, stresi azaltmaya ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Esansiyel yağların kullanımı kolaydır ve aynı zamanda ucuzdur. Aromaterapi, bir kişinin anda kalmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda rahatlatıcı kokuları teneffüs etmek, şartlı bir tepki ortaya çıkarabilir. Kokular, anıları başka hiçbir duyunun yapamayacağı şekilde canlandırır.

Aromaterapinin kullanım amaçlarından bazılarını sıralayacak olursak:

  • Ağrıyı yönetmek
  • Uyku kalitesini artırmak
  • Stres ve kaygıyı azaltmak
  • Baş ağrısı ve migreni yatıştırmak
  • Bakteri, virüs veya mantarla savaş
  • Sindirimi iyileştirmek
  • Bağışıklığı desteklemek

Kimler Aromaterapi Yağlarını Kullanabilir?

Çoğu esansiyel yağın kullanımı güvenlidir. Ancak bunları kullanırken bazı önlemler almanız gerekebilir.

Uçucu yağları doğrudan cildinize uygulamayın. Yağları seyreltmek için her zaman bir taşıyıcı yağ kullanın. Uçucu yağları kullanmadan önce bir cilt yama testi yapmayı unutmayın. Narenciye türündeki esansiyel yağları cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınılmalıdır.

Hamile veya emziren kadınlar ve çocuklar uçucu yağları dikkatli ve doktor kontrolünde kullanmalıdır.