Sabit Yağlar Nasıl Kullanılır?

Sabit yağlar, masaj ve aromaterapide uçucu yağları cilde uygulamadan önce seyreltmek adına kullanılır. Uçucu yağları cilde taşıdıkları için taşıyıcı yağ olarak da adlandırılırlar. Bunun nedeni, uçucu yağların güçlü olması ve doğrudan cilde uygulandığında tahrişe neden olabilmesidir.

Sabit yağları ise doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Ancak herhangi bir bitkiye alerjiniz olma ihtimaline karşı, bu yağları kullanmadan evvel yama testi yapmanızı öneririz. Nasıl mı? Bileğinizin içine veya kulağınızın hemen altına az miktarda sabit yağ sürün. Yaklaşık 24 saat sonra bölgeyi tekrar kontrol edin. Tahriş meydana gelirse, iyice durulayın ve gelecekte kullanmaktan kaçının. Ağaç yemişlerine alerjiniz varsa, ağaç yemişlerinden elde edilen yağları kullanmamalısınız. Buna tatlı badem yağı, argan yağı ve kayısı çekirdeği yağı dahildir.

Genel olarak sabit yağlarının nasıl uygulanabileceğine bir göz atalım…

Yüz: Yüzünüzü ve boynunuzu temizledikten sonra birkaç damla sabit yağ uygulayabilir ve masaj yapabilirsiniz.

Vücut: Vücudun herhangi bir yerine birkaç damla yağ uygulayabilir ve nemlendirmek için masaj yapabilirsiniz. Yavaşça emilmesi için banyo suyunuza az miktarda yağ ekleyebilirsiniz.

Saç: Saçınız kuruyken birkaç damla yağı saçınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu, pürüzsüz ve ipeksi bir doku için parlaklık yaratacaktır. Saç deriniz de dahil olmak üzere daha uzun süreli bir bakım yapmak isterseniz seçtiğiniz yağı saçınıza nazikçe masaj yaparak sürebilir ve birkaç saat bekledikten sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Sabit Yağı Nasıl Seçersiniz?

Birçok taşıyıcı yağ mevcuttur. Çoğu, herhangi bir uçucu yağ ile kullanıma uygundur, ancak birini seçmeden önce birkaç şeyi göz önünde bulundurmalısınız.

Yalnızca güvendiğiniz bir üreticiden terapötik düzeydeki taşıyıcı yağları satın almanız önemli. Soğuk sıkım (cold press) yöntemi ile elde edilmiş, %100 saf, katkı maddesi veya koruyucu içermeyen yağları tercih edebilirsiniz.

Sabit yağları daima serin ve karanlık bir yerde, tercihen buzdolabında saklayın. Ayrıca koyu renkli cam bir şişede muhafaza edin.

Sabit Yağlar ve Kullanım Alanları

Hangi faydaları elde etmek istediğinizi ve nereye uygulayacağınızı seçmek için aşağıya bakın. Bazı popüler sabit yağları ve kullanım alanlarını açıklıyoruz.

jojoba yağı

Jojoba Yağı

Jojoba yağı, jojoba bitkisinin tohumlarından elde edilir. Hassas, cevizli bir aroması vardır. Cildin doğal yağı olan sebumu taklit edebildiği düşünülür. Jojoba yağı kullanmak, cildin yeterince yağ ürettiğini düşünmesini sağlayarak akneye eğilimli kişilerde cildin yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kullanım Alanları: Jojoba yağı ciltte kolayca emilir ve gözenekleri tıkamaz. Bu özellikleri onu masaj yağları, yüz nemlendiricileri ve banyo yağları için iyi bir taşıyıcı yağ seçeneği yapar.

Kayısı çekirdeği yağı

Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı, yağ asitleri ve E vitamini açısından yüksek bir yağdır. Cilde kolayca emilir ve hafif tatlı, fındıksı bir kokusu vardır.

Kullanım Alanları: Kayısı çekirdeği yağının tahriş olmuş, kaşıntılı cildi yumuşatmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olduğu düşünülür. Masaj yağları, banyo yağı ve saç bakım ürünlerinde taşıyıcı yağ olarak kullanabilirsin.

Tatlı badem yağı

Tatlı Badem Yağı

Tatlı badem yağının güçlü, fındığa benzer bir aroması vardır. Tatlı badem çekirdeklerinden yapılan bu yağ hafiftir ve kolayca emilir. Kuru ciltler için harika bir nemlendirici olabilir. Genel aromaterapide de kullanılır, ancak güçlü kokusu uçucu bir yağın aromasını maskeleyebilir.

Kullanım Alanları: Tatlı badem yağı, cilt bakımı için en popüler taşıyıcı yağlardan biridir. Masaj yağlarında, banyo yağlarında ve sabunlarda yer alabilir.

Kuşburnu çekirdeği yağı

Kuşburnu Çekirdeği Yağı

Kuşburnu, “rosa rubiginosa” veya “rosa moschata” çalısının tohumları olarak bilinir. Kuşburnu yağının, topraksı bir kokusu vardır.

Kullanım Alanları: Kuşburnu çekirdeği yağı, A ve C vitaminleri açısından yüksektir. A vitamini, yaşlanmayla savaşmaya yardımcı olan doğal bir retinoid olarak bilinir. Her iki vitamin de güneşin cildiniz üzerindeki etkilerini tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Kuşburnu yağı, masaj yağları ve nemlendiriciler içinde taşıyıcı yağ olarak kullanılabilir.

Ceviz yağı

Ceviz Yağı

Ceviz, her ikisi de sağlıklı cilt için gerekli olan omega-3 ve omega-6 dahil olmak üzere doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Ceviz yağı hem vitamin hem de mineral bakımından yüksek içeriğe sahiptir. Kırışıklıklarla savaşmak adına kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca saç bakım rutininde de yer alabilir.

Kullanım Alanları: Ceviz yağının düzenli olarak uygulanması ince çizgilerin ve kırışıklıkların zamanla kaybolmasına yardımcı olabilir. Masaj yağlarında, banyo yağlarında ve saç bakım ürünlerinde kullanılabilir.