Doğal Sabunlar ve Cilde Etkileri

Günlük bakım rutininde sabunlar büyük bir yer kaplıyor. Cilt, vücut veya el fark etmeksizin kullanılan sabunların doğallığı ise hayli önem taşıyor. Günümüzde birçok üründe rastlanılan kimyasal katkı maddeleri sabunların doğallığını etkileyebiliyorken, organik ve doğal içerikli bakım ürünlerine olan ilgi de artmaya devam ediyor.

Cilt bakımında doğal sabunların etkilerini merak ediyorsanız bu yazımızı okuyarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Bu sayede doğal sabunların cilde olan etkilerini öğrenebilir, rutininize arzu ettiğiniz doğal sabunu ekleyebilirsiniz.

Cilt bakımında sıklıkla kullanılan doğal sabunlar ise…

Lavanta Sabunu

Lavanta sabunu, lavanta yağı içeren ve kokusuyla dikkatleri üzerine toplayan bir sabun olarak öne çıkıyor. Hijyen açısından kokusu sayesinde sıkça tercih edilen bu sabun; saç ve cilt bakımında da kullanılabilmesi sayesinde pratik bir kullanım sunuyor.

Lavanta sabununun faydaları ise şöyle açıklanabilir:

 Akneye iyi gelebilir: Lavanta sabunu; bakterilerin etkisiz hale getirilmesine yardımcı olan özellikleriyle öne çıkar. Kokusunun büyüleyici etkisine ek olarak akne sorunlarına da iyi gelmesi sayesinde sabun dünyasının sevilen bileşenlerinden biridir. Bunlara ek olarak diğer özelliklerinin arasında gözenekleri açması ve iltihaplanmayı azaltması bulunur.

Anti-enflamatuar etkiye sahiptir: Lavanta sabunu, iltihaplı cilt sorunlarına iyi gelebilir. Lavanta yağının ağrı kesici olabilen etkileri iltihabı yatıştırmaya yardımcı olurken, sahip olduğu başka bileşenler aynı zamanda doğal bir anti-enflamatuar görevi görür.

Yaraların iyileşmesini hızlandırabilir: Kesik, sıyrık gibi yaraların iyileşmesi için lavanta sabununu kullanabilirsiniz. Lavanta sabununda bulunan değerli bileşenler, cilt dokusunun iyileşmesini destekleyici özelliklere sahip olmasıyla bilinir.

Kayısı-Tarçın Sabunu

Kayısı ve tarçın içeren sabunlar; ekstra etki sağlamasıyla cilt bakımında yaygın olarak kullanılır. Buna ek olarak kayısı ve tarçının armonisi hem kokusunu ön plana çıkarır hem de kullanıldıktan sonra yumuşak bir etki bırakması sebebiyle revaçtadır.

Kayısı-tarçın sabununun özellikleri ise:

Cildi nemlendirir: Kayısı ve tarçın içerikli sabunların sahip olduğu A vitamini, cildi besleyip nemlendirme özelliğine sahiptir. Ek olarak tarçın yağının aromaterapik özellikleri ise cildi rahatlatan ve sakinleştiren etkileriyle bilinir.

Vitamin zenginidir: Kayısı-tarçın sabunu; A, C, E ve K gibi vitaminler açısından zengindir. Bu sayede cildinizi ihtiyaç duyduğu vitaminler ile desteklemeniz mümkündür. Bu vitaminler cildin elastik özelliklerine katkıda bulunmasından canlı gözükmesine kadar çoğu durumda yardımcı olur.

Antibakteriyel özelliklere sahiptir: Özellikle tarçın içeren ürünler bakteriyel organizmalarla savaşmasıyla bilinir. Kokusu ve bileşenleri sayesinde sevilen tarçın yağındaki bileşikler; insan sağlığına olumsuz etkileri olan bakteri türleri ile savaşabilir.

Defne Sabunu

Ülkemizin önemli ağaçlarından biri olan defne ağacı, yağı sayesinde çoğu kozmetik ürününde karşımıza çıkabilir. Tıpkı lavanta gibi hoş kokusuyla dikkat çeker ancak en önemli özelliği doğanın huzur veren hissini evlerimize taşımamıza yardımcı olmasıdır.

Defne sabununun birçok faydası vardır. Bazıları ise şunlardır:

İyileştirici etkileri vardır: Defne sabunu, defne yağı içerir ve defne yağının en bilinen özelliği cildi yumuşatmasıdır. Cildinizdeki kızarıklık, tahriş, döküntü gibi deri rahatsızlıklarının kısa sürede geçmesine de yardımcı olan defne yağı, ciltte meydana gelen kızarıklıklara iyi gelir ve kabarmış derinin sönmesine yardımcı olabilir.

Cilt lekelerine iyi gelir: Defne yağı, içeriği sayesinde onarıcı bir etkiye sahiptir. Bu sayede özellikle cilt lekeleri söz konusu olduğunda defne sabunu önerilir. Ayrıca düzenli olarak kullanıldığında cilt lekelerinin yanı sıra cilt tonu eşitlenmesine de yardımcı olabilir.

Ağrı kesici etkilere sahiptir: Defne sabununda bulunan defne yağı, ferahlatıcı kokusuyla ve içerdiği bileşenler ile baş ağrısı gibi ağrılarını geçirmeye yardımcı olur. Dolayısıyla baş ağrısı çektiğinizi düşünüyorsanız defne sabununu kullanabilirsiniz. Baş ağrısı ve daha kapsamlı sağlık problemlerinizde öncelikli olarak doktora danışmanız da önem taşır.

Kahve-Kakao Sabunu

Sabahları kahve kokusunun büyüsüyle uyandığımız, tatlılarda en çok aradığımız tatların arasında bulunan kakao tek bir sabunda birleşiyor! Kullandıkça yeme isteği uyandıran bu sabun; cilde olan faydalarının yanı sıra el bakımında da sıklıkla tercih edilmesiyle ünlü.

Kahve-kakao sabununun öne çıkan faydaları ise:

Arındırıcı etkisi vardır: Kahve-kakao sabunu; içerisinde hem kahve taneleri hem de kakao yağı barındırır. Kahve taneleri, cilde peeling etkisi yapar ve bu sayede cildi arındırarak temizlenmesine de yardımcı olur.

Cildi besler: Sabunun formülünde bulunan kakao yağı, içerdiği A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra özellikle riboflavin ve niasin içeren B vitamini ailesinde bulunan vitaminlerle doludur. Bu sayede cildinizi besler.

Cildin nem dengesini korur: Kakao-kahve sabunu; ekstra etki sağlayan bileşenleri sayesinde cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Düzenli olarak kullanıldığında bu sabun, kuru cildin nemlenmesine ve nemli kalmasına olanak tanır.

Nab Sabunlarının Farkı

Piyasada sanayileşmenin getirdiği seri üretimle beraber, günlük hayatımızda kullandığımız basit eşyalarda bile kimyasal içeriklere rastlayabiliyoruz. Bunlara en iyi örnek ise yaygın olarak denk gelinen kişisel bakım ürünleri. Nab’da üretilen el yapımı sabunlar; özenle üretilmesinin yanı sıra sabunların daha kolay köpürmesini sağlayan bir kimyasal olan SLS gibi maddeleri de içermemesiyle öne çıkıyor. Ek olarak; Nab sabunları özenle seçilen organik içeriklerden ve %100 doğal malzemelerden üretiliyor.