Lavanta Yağı ile Saç Bakımı

Kuru ve kırılgan saçınız için doğal bir çözüm mü arıyorsunuz? Belki de aradığınız şey birkaç damla lavanta yağıdır.

Sakinleştirici ve rahatlatıcı özellikleriyle ünlü olan lavanta yağının saç üzerindeki etkileri de yadsınamaz. Birkaç damla lavanta yağı saçınızın daha önce hiç olmadığı kadar uzaması ve parlaması için etkili olabilir.

Birçok kullanım alanına sahip olan lavanta esansiyel yağı, doğrudan lavanta bitkisinden yapılır. Özel damıtma teknikleri kullanılarak elde edilen lavanta yağı, lavantanın faydalı bileşiklerini içeren, oldukça konsantre bir özüdür.

Lavanta Yağının Saç Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Lavanta yağı, saç sağlığını destekleyebilecek birçok özelliğe sahiptir.

aromaterapik bakım

Saç Büyümesini Teşvik Edebilir

Araştırmalar lavanta yağının saç büyümesini teşvik edebileceğini belirtiyor. Hatta lavanta yağı saç dökülmesi gibi sorunlara da yardımcı olabiliyor.

Topikal olarak uygulandığında, lavanta yağı kafa derisine kan dolaşımını artırmaya yardımcı olabiliyor. Artan kan akışı ise temel besinlerin ve oksijenin saç köklerine daha hızlı iletildiği ve dolayısıyla daha hızlı saç büyümesini teşvik edebildiği anlamına geliyor.

Antimikrobiyaldir

Saç büyümesi için lavanta kullanmak ana motivasyon kaynağı olsa da bu yağ, saç derisi sağlığını desteklemek amacıyla da kullanılabiliyor. Lavanta antimikrobiyal özelliklere sahip ki bu da bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olabileceği anlamına geliyor.

Lavanta yağı, yaygın saç veya saç derisi sorunlarını önlemek amacıyla saça veya saç derisine uygulanabiliyor. Özellikle kaşıntılı kafa derisi, kepek ve hatta enfeksiyonları önlemek amacıyla kullanılabiliyor.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Öncelikle seyreltilmemiş esansiyel yağlar tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden, lavanta yağını taşıyıcı yağ veya suyla seyreltmek önemli. Ayrıca, saçınıza lavanta yağı sürmeden önce herhangi bir yan etki olup olmadığını kontrol etmek için cildinizin küçük bir bölgesinde yama testi yapmayı ihmal etmeyin.

Lavanta yağını saça uygulamanın birçok yolu var. Aşağıdaki saç bakım yöntemlerinden deneyimlemek istediğinizi seçebilirsiniz.

aromaterapi bakımı

Saç Derinize Masaj Yapın

Lavanta esansiyel yağını jojoba veya ceviz yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltebilirsiniz. Bu uygulamayı banyo veya duştan sonra yapmak en idealidir. Seyrelttiğiniz lavanta yağını 5 ila 10 dakika boyunca saçınızda bekletin ve ardından durulayın.

Saç Ürünlerinize Ekleyin

Şampuan veya saç kremi gibi ürünlere biraz lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Ancak bu konuda tutumlu olun, her 30 ml başına yalnızca birkaç damla ekleyin. Ardından, saç ürününü belirtildiği şekilde kullanın. Dilerseniz, uygulamadan önce avucunuza döktüğünüz saç ürününe doğrudan iki ila üç damla ekleyebilirsiniz.

Lavanta İçeren Ürünlere Şans Verin

İçinde lavanta yağı bulunan ürünler; güzel kokulu olmalarının yanı sıra saç derinize de iyi gelebilir. Bir dahaki sefere saç bakım ürünleri satın alırken içeriklerine göz atın. İçindekiler listesinde "lavanta esansiyel yağı" veya "lavanta hidrolat" olan seçenekleri tercih edebilirsiniz. Ürünleri yönlendirildiği şekilde, günlük veya haftalık olarak kullanın.

Saç Maskesi Yapın

En sevdiğiniz doğal saç maskesi veya kremi ile birkaç damla lavanta yağını karıştırın. Karışımı saçınıza uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra durulayın. Bu saç maskesi aynı zamanda saçınızın daha ipeksi olmasına ve duş sırasında daha kolay açılmasına yardımcı olabilir.