Bitkisel Yağlar ve Faydaları

Aromaterapinin rahatlatıcı etkisi, günlük hayatın yorgunluğuna karşı bir kalkan oluşturuyor. Aromaterapinin yapı taşları olan bitkisel yağlar ise bu yolda gerek kokuları gerek etkileriyle bizi büyülemeye devam ediyor. Dahası, doğanın bize sunduğu bu yağlar, kişisel bakımımızda da doğallık esintisini arzulayanların favorileri arasında bulunuyor.

Bitkisel yağlar cilt ve saç bakımında da sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle doğaya olan bağlılığın artmasıyla birlikte yapay ürünlere karşı doğal ve bitkisel ürünlere olan ilgi artmaya devam ediyor. Siz de bitkisel yağların faydalarını öğrenebilir, bu yağları hayatınıza dahil edebilirsiniz.

aromaterapiyağ

İşte alanlarına göre kullanabileceğiniz bazı bitkisel yağlar…

Aromaterapide Kullanılan Yağlar

Bitkisel yağlar; aromaterapiden cilt bakımına, saç bakımından sabun yapımına kadar geniş bir alanda kullanılmasıyla öne çıkıyor. Özellikle aromaterapiye meraklıysanız doğru yağ seçimi ile kokuların mucizevi etkisini keşfedebilir ve sabit yağlarla teninizi şımartabilirsiniz.

Aromaterapide sık kullanılan yağlara gelecek olursak:

Portakal Yağı (Uçucu)

Aromaterapinin genel amacı, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek olarak açıklanabilir. Bu süreçte ise kokuların yeri büyük. Portakal yağı, aromaterapinin en sevilen ferah seçeneği olarak biliniyor. Bu yağı aromaterapi atmosferinizi yaratırken buhurdanlık yardımıyla soluyarak kullanabilirsiniz. Ek olarak, bir sabit yağ ile karıştırarak seyreltip cildinize de kullanabilirsiniz.

Ceviz Yağı (Sabit)

Ceviz yağı, bütün haldeki cevizlerin preslenmesiyle elde edilen bir yağ olarak açıklanabilir. Cevizin kendine has lezzetine ceviz yağında da rastlamanız mümkün. Ayrıca doymamış yağ asitleri ve polifenoller adı verilen bitki bileşikleri dahil olmak üzere cevizde bulunan bazı faydalı besinleri ve bileşikleri de içermesiyle ön plana çıkan bir yağ olarak biliniyor. Aromaterapide ceviz yağı, masaj yoluyla cilde uygulanabiliyor.

Kayısı Çekirdeği Yağı (Sabit)

Kayısı yağı ve kayısı çekirdeği yağı birbirine benzerlikleriyle biliniyor. Aromaterapide kayısı çekirdeği yağına sıkça rastlayabilirsiniz. Sahip olduğu özellikler sayesinde bu yağ, gerek kokusuyla gerek faydalarıyla oldukça seviliyor. Araştırmalara göre kayısı çekirdeği yağı; hücre yenilenmesine yardımcı olabiliyor, enfeksiyonların azaltılmasında ve enflamasyonun engellenmesinde rol alabiliyor. Ek olarak bağışıklık sistemine olan olumlu katkılarıyla ön plana çıkıyor.

cilt bakımına yönelik yağ

Cilt Bakımına Yönelik Yağlar

Tıpkı aromaterapide olduğu gibi cilt bakımında da bitkisel yağların kullanıldığını görebiliriz. Cilt bakımına yönelik bitkisel yağlar gün geçtikçe artıyor. En sık tercih edilen bitkisel yağların arasında ise şunlar bulunuyor:

Tatlı Badem Yağı

Tatlı badem yağı, rafine edilmeden üretilen yağların arasında yer alıyor ve bu özelliği sayesinde oluşum sürecinde besin değerlerini ve özelliklerini kaybetmeden şişelenip kullanıma hazır olabiliyor. Tatlı badem yağını cilt bakımında kullanarak; hücrelerinizin yenilenmesine yardımcı olabilir, cildinizin yatışmasına olanak tanıyabilir veya cilt tonunuzun rengi eşit değilse düzenli kullanım ile cilt tonunuzun eşitlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Kantaron Yağı

Kantaron yağı, kolajen ve elastin sentezini canlandırması, iltihabın oluşturabileceği reaksiyonu önlemesi, bakteri ve küf dahil mikropların gelişimini engellemesi sayesinde cilt bakımında sıkça tercih ediliyor. Sarı kantaron yağının yaraları iyileştirmesi üzerine yapılan araştırmalara da rastlamak mümkün. Kısacası kantaron yağı, günlük bakımda da dönemsel kullanımda da oldukça faydalı ve hızlı etki eden bir yağ diyebiliriz.

Bergamot Yağı

Bergamot yağı, kokusuyla iz bırakan yağların arasında yer alıyor. Buna ek olarak yaraların iyileşmesine yardımcı olan çeşitli bileşiklere de sahip. Eğer hassas bir cildiniz yoksa  bergamot yağını akne veya ciltteki diğer küçük yaralar için kullanabilir, iyileşme süreçlerini hızlandırabilirsiniz. Bunlara ek olarak cilt bakım kreminizin içerisine 2-3 damla ekleyerek de uygulayabilirsiniz.

saç bakımına yönelik yağ

Saç Bakımına Yönelik Yağlar

Söz konusu saç bakımı olduğunda bazılarımız için akan sular duruyor. Günümüzde market raflarında yapay bileşenlere sahip olan ve paraben gibi doğal olmayan katkı maddelerine sahip olan birçok bakım ürünü bulunuyor. Siz de eğer saç bakımında doğallıktan yanaysanız bitkisel yağları tercih edebilirsiniz.

Nane Yağı

Nane yağı, saç bakımında çok kullanılmasıyla öne çıkıyor. Günümüzde market ürünlerinin içerisinde bile nane ve mentol esintisine rastlamak mümkün. Bunun sebeplerinden biri nane yağının ferahlatıcı etkisidir. Diğer nedenler ise saç derisindeki kuruluk, kaşıntı gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olması olması olarak açıklanabilir.

Jojoba Yağı

Jojoba yağı, saç bakım yağlarının arasında popülerdir. Yağlı bir yapıya sahip olması saçların nemlendirilmesi konusunda yardımcı olabiliyor. Kuruluğa ve saç uçlarının kırılmasına karşı ek koruma sağlamak için saç kremlerinize ekleyerek jojoba yağını kullanabilirsiniz. Ek olarak; saçı güçlendirdiği için jojoba yağının saç dökülmesini önleyebileceği ve saç hacmini artırabileceği de düşünülüyor.

Okaliptus Yağı (Uçucu)

Okaliptus yağı, saç bakımının olmazsa olmazlarının arasında yer alıyor. Sebebi ise, saç gelişimine saç sağlığına sağladığı faydalar olarak açıklanabilir. Bilimsel araştırmalara göre okaliptus yağı; saç köklerini uyarıyor, saç uzamasını teşvik ediyor, saç derisinde bulunan kaşıntıyı alıyor ve hatta bit gibi problemlerin bile üstesinden gelebiliyor. Okaliptus yağını saç bakımında kullanmadan evvel uçucu olduğu için sabit bir yağ ile seyrelterek kullanmanız daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.