Sarı Kantaron Yağı Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?

Avrupa'da ortaya çıkan ve daha sonra Asya ve Amerika da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde başarıyla yetiştirilen sarı kantaron, hypericaceae ailesinden çiçekli bir bitkidir. St John's wort olarak da bilinen sarı kantaronun, bu adı Aziz John’un doğum günü zamanında çiçek açmasından aldığı rivayet edilir. Sarı kantaron; çay, kapsül ve yağ gibi çeşitli formlarda karşımıza çıkar.

Sarı kantaron yağı, genelde sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesiyle elde edilir.

Sarı kantaron

Sarı Kantaron Yağının Kullanım Alanları

Sarı kantaron yüzyıllardır kullanıldığı bilinen bir içeriktir. Depresyon semptomlarını, adet öncesi sendromunu (PMS) ve menopoz belirtilerini hafifletmemek gibi amaçlarla geleneksel olarak kullanılır.

Dahili kullanım için bitkinin yaprakları kullanılır. Sarı kantaron yağı ise taze çiçeklerin nötr bir baz yağa aşılanmasıyla oluşturulur. Topikal olarak uygulandığında bu yağın cilt ve kaslar için birçok faydası olduğu söylenir.

Kantaron yağı; cildin elastikiyetini ve nemini artırmak, kaşıntılı ve egzamaya yatkın cildi yatıştırmak için kullanılabilir. Cilde masaj yapıldığında yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olduğuna inanılır.

Kantaronun en yaygın topikal kullanım amaçlarından biri küçük yanıkların, yaraların ve morlukların iyileşmesine yardımcı olmaktır. Sarı kantaronun çiçekleri; bitkinin anti-enflamatuvar, anti-oksidatif ve anti-mikrobiyal özelliklerine katkıda bulunduğuna inanılan hiperisin ve hiperforin bileşenleri ile flavonoidler açısından zengindir.

sarıkantaron

Sarı Kantaron Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genelde güvenli kabul edilen bitkilerden biri olan sarı kantaronun nadiren bildirilen yan etkileri bulunur. Mide bulantısı, ciltte kızarıklık, huzursuzluk ve yorgunluk hissi gibi görülen yan etkiler, çoğunlukla bitkinin önerilen dozdan daha yüksek dozda uygulanması sonucunda ortaya çıkar. Cildinize herhangi bir yağ uygulamadan evvel öncelikle çok az miktarda denemeniz ve reaksiyon alıp almadığınıza bakmanız önemlidir. Neticede her bitkisel yağ gibi kantaron yağı da dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik rahatsızlığı olan, ilaç kullanan veya alerjileri olan kişiler, sarı kantaron yağı kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.