Sabit Yağlar Nelerdir?
Sabit yağlar, geçmişten günümüze sofralarımıza taşınmaya, cilt bakım ürünlerinde ek içerik olarak formüllere eklenmeye devam ediyor. Yaygın olarak baz veya taşıyıcı yağlar olarak da bilinen sabit yağlar, geçmişten günümüze uzanan bu yolculuğunda sıkça tercih ediliyor.
Sabit yağların kalite açısından özellikleri elde edilme yöntemine göre değişiyor olsa da cold press yöntemi en sık tercih edilen yöntemlerden biri diyebiliriz. Bu yöntem ile yağlar, sıcağa veya herhangi bir kimyasal maddeye maruz kalmadan üretilebiliyor. Sabit yağlar, uçucu yağlar gibi günlük hayatın içerisinde sıkça kullanılmasıyla biliniyor.
Sabit yağlar, genelde sebzelerden, kabuklu yemişlerden ya da tohumlardan elde ediliyor. Çoğunlukla sıvı bazen de katı halde olabiliyorlar. Aromaterapide ise sabit yağlar, genelde uygun bir uçucu yağ ile seyreltilerek kullanılıyor.
Karşımıza sıkça çıkan sabit yağlar ise şöyle listelenebilir:
Tatlı Badem Yağı
Kolay ulaşılan ve uzun yıllardır popülaritesini sürdüren tatlı badem yağı, kuru bademin ağırlığının yaklaşık yarısı kadar olan bir yağ olarak açıklanabilir. Çoğunlukla tatlı badem yağının minimum ısı ile çıkarılması amacıyla olgun bademler kullanılır ve preslenir. Bu sayede badem yağının, değerlerini ve lezzetini korumak amaçlanır. Tatlı badem yağı, genellikle kozmetik sektöründe ve özellikle saç ile cilt bakım ürünlerinde kullanılır.
Jojoba Yağı
Özellikle kozmetik sektöründe sıkça kullanılan jojoba yağı, jojoba bitkisinin tohumlarından elde edilir. Jojoba bitkisi ülkemizde yetişmese bile ulaşılması kolay bir yağ çeşididir. Bu yağın en Genellikle saç, tırnak ve cilt bakım ürünlerinde rastlayabilirsiniz.
Kantaron Yağı
Sarı kantaron ve kırmızı kantaron gibi farklı türleri olan kantaron bitkisi, yağıyla beraber en sık tercih edilen bitkilerin başında geliyor. Diğer isimleri arasında kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimler de bulunuyor. Kendine has yaprakları olan kantaron bitkisine binbirdelik otu denmesinin nedeni ise yaprakların ışığa tutulmasıyla görülebilen parlak yağ noktacıkları olarak açıklanabilir. Genellikle cilt bakımında kantaron yağının sıkça kullanıldığını görürüz.